HR Ketel

HR ketel

Als u toe bent aan een nieuwe CV ketel is het zeker geen slecht idee om voor een HR ketel te kiezen. Wat houdt dit nu precies in en waarom zou u voor een dergelijk model kiezen? CV ketel Gids legt het voor u uit:

Wat betekent Hoog Rendement?

Van alle CV ketels in Nederland komt de HR ketel het meeste voor. HR staat hierbij voor Hoog Rendement. Dit houdt in dat de ketel een rendement levert dat hoger is dan 100% maar ook dat deze energiezuinig is. De ketel verbruikt minder gas hetgeen beter is voor zowel het milieu als uw portemonnee. Een HR ketel is in de regel wel duurder in aanschaf maar dat haalt u er binnen een aantal jaar ook weer uit omdat ze zuiniger zijn. Daarnaast kunt u bepaalde HR ketels combineren met zonnepanelen of om laten bouwen met een warmtepomp zodat deze straks ook nog functioneert als Nederland langzaamaan van het gas afgaat.

Soloketel of combiketel

Als u kiest voor een HR ketel kunt u deze in twee modellen kopen. Er is zowel een soloketel als een combiketel op de markt. Met een soloketel wordt alleen de verwarming van de woning geregeld. Voor de voorziening in warm water heeft u dan ook nog een ander apparaat nodig. Kiest u voor een combiketel dan krijgt u daar ook warm water van. Dit is natuurlijk zeker zo makkelijk en daarom kiezen veel mensen daarvoor.

Energielabel verplicht

Als u een HR ketel aanschaft is het zaak dat deze voorzien is van een energielabel. Dit is zelfs verplicht. Op het energielabel dat u op de ketel terugvindt staat informatie voor de gebruiker zodat u weet hoe zuinig de ketel is. Het merendeel van de HR ketels heeft een energielabel A. Deze ketels zijn zuinig omdat het vocht dat tijdens de verbranding vrijkomt gecondenseerd wordt. De warmte die daarbij vrijkomt kan dan weer voor de verwarming gebruikt worden. Naast de ketels met een A energielabel ziet u ook steeds meer ketels die een A+ of een AA+ label hebben. Als u een ketel samen met een slimme thermostaat gebruikt krijgt dit systeem een gezamenlijk label dat zuinig kan uitvallen.

Ook een label voor het warm water

Ook voor de warmwatervoorziening wordt een label afgegeven. Dit label is ook vaak een A maar als u ervoor kiest de HR ketel te combineren met een zonneboiler krijgt u voor het warme water zelfs een A+++ label omdat dit zuiniger en vooral stukken beter is voor het milieu.

Kosten van een HR ketel


Een CV ketel aanschaffen is niet goedkoop maar u wilt natuurlijk wel met een ketel thuiskomen waar u ook wat aan hebt. De ketel dient niet alleen goed voor de verwarming van het huis te zorgen maar ook voldoende warm water af te leveren. De behoefte daaraan kan per huishouden verschillen dus het is zeker zaak daar ook goed naar te kijken. Als u een druk huishouden hebt waarbij douche en kranen nog wel eens tegelijk openstaan en niemand koud water wil krijgen kiest u het beste voor een ketel met een hogere CW waarde. Hoe hoger de waarde hoe meer warm water u op meer plaatsen tegelijk krijgt.

Vraag altijd diverse offertes aan

De kosten voor een HR ketel lopen nogal uiteen. Zo heeft u verschillende merken die in prijs kunnen verschillen maar dat is niet het enige waar u bij de aanschaf naar dient te kijken. Als u een HR ketel aanschaft dient deze ook geïnstalleerd te worden. Daarvoor betaalt u een bepaald bedrag aan het bedrijf dat dit voor u komt doen. U kunt er ook voor kiezen een losse ketel aan te schaffen en deze zelf te installeren maar de installatie dient wel veilig te geschieden en is niet altijd even eenvoudig. Derhalve is het altijd verstandig dit aan een vakman over te laten. Deze kan daarna ook voorzien in het onderhoud van de ketel als u daarvoor een contract afsluit. Vraag altijd eerst offertes aan zodat u kunt vergelijken. Als u een ketel niet wilt kopen behoren leasen of huren ook tot de mogelijkheden.